Escolha a alternativa correta quanto ao uso dos verbos: infinitivo com a partícula TO, infinitivo sem a partícula e gerúndio (-ing). 

 
 
1.
a) They decided to don’t ask for the discount again
b) They decided not to ask for the discount again.
c) They decided not ask for the discount again.
d) They decided no ask for the discount again.                     

 
2. 
a) They asked him help them find the best option.
b) They asked he helps them to find the best option.            
c) They asked he help them to find the best option.
d) They asked him to help them find the best option.       



3. 
a) Carla wants the government listen to people.
b) Carla wants the government listens to people.                  
c) Carla wants the government to listen to people.
d) Carla wants that the government listen to people.
 
4.

a) They don’t allow her to travel alone
b)
 They don’t let her to travel alone.

c) They don’t allow her travel alone
d) They don’t let she travels alone.                                     
 
5. 
a) She would like the government stop selling guns.             
b) She would like the government to stop to sell guns.
c) She would like the government to stop selling guns.
d) She would like that the government stop to sell guns.

6
a) His decision made me think about my future.               
b) His decision made me to think about my future.
c) His decision made me thinking about my future.  
d) His decision made I think about my future.
 
7.  
a) I’m trying to avoid to eat seafood.
b)
 I thought about to stay longer at the party.         
c) She can’t stand to watch soccer matches.
d) Do you mind giving me a ride?                                       

8. 
a) There’s no point to asking him for money.
b
) I’d like to lose weight.
c) I’d like losing weight.
d) There’s no point to ask him for money. 
 
9.
a) She’d prefer to stay at home.
b)
 She’d prefer staying at home.
c) He has just finished to prepare the report.                   
d) He has just finished prepare the report.

10. 
a) I am looking forward to travel abroad.
b) I’m looking forward to traveling abroad.
c) She’s used to wake up at 6 every day.
d) She used to waking up at 6 every day.


Respostas

1.B

2.D
3.C
4.A
5.C
6.A
7.D
8.B
9.A
10.B



Escrito por Lígia Crispino. Publicado em 11/06 na coluna semanal da Exame.com. Editado por Lígia Crispino para o blog da Companhia de Idiomas.

Lígia Velozo Crispino, fundadora e sócia-diretora da Companhia de Idiomas e do ProfCerto. Graduada em Letras e Tradução pela Unibero. Curso de Business English em Boston pela ELC. Coautora do Guia Corporativo Política de Treinamento para RHs e autora do livro de poemas Fora da Linha. Colunista dos portais RH.com, Vagas Profissões e Revista da Cultura. Organizadora do Sarau Conversar na Livraria Cultura.

E se você quer se aprofundar neste assunto, fale com a gente. A Companhia de Idiomas tem professores que vão até a sua casa ou empresa. Fale com: 

roselicampos@companhiadeidiomas.com.br

 
WhatsApp chat